2490 og vores 4 andre kvier

2490 og vores 4 andre kvier

Vores nye kvie hedder 2490, og  det virker til, at hun er faldet godt til i flokken.

Hun har et roligt gemyt og en naturlig nysgerrighed.  Hun hører også til Herford-familien, men kan kendes fra de andre på den røde plet hun har under højre øre på det hvide hoved og på den hvide “manke”.

2014-05-24 17.03.05

 

Og her er 493 med den røde krop og det hvide hoved

2014-05-24 17.01.45

 

Hun er vores frækkert og en rigtig spilopmager.   Hun er meget nysgerrig og derfor nem at komme i snak med. Men man skal være vågen.  Hun vil gerne give et puf, og hvis man ikke er forberedt, kan man godt miste balance.   Hun er ikke vred, men hun vil gerne lege ko mod træ, og det er hende der er koen.

Nu må man aldrig grine af dyrs mentale underlegenhed, for der er ingen der kan lide at blive til grin, men det kan være svært ikke at smile indeni, når kvier slår med hovedet, når man klør dem i panden.   Når det klør, har de lært, at de kan gå hen til et træ og gnubbe sig op ad stammen.    Når de mærker, at der gnubbes på panden, begynder de at slå med hovedet for at få det til at fortsætte.  De kan ikke kapere, at det nu er “træet” der bevæger sig, mens de selv blot kan stå stille og nyde det.

Det fleste lærer det i løbet af sommeren, og jeg synes faktisk, at 493 er ved at opdage det – men hun synes også, at det er lidt sjovt at tumle.  Hun er noget drenget.  Dyrlægen fortalte, at der faktisk er dyr som kaldes tyrekvier.  Hvis en ko bliver drægtig med tvillinger, og det er en tyrekalv og en kvie, så er det tyren der udvikles først, og derefter er der ikke krudt til at udvikle kviens frugtbarhed. Hun bliver gold, og hun får adfærdstræk, der ligner tyrens.

Det er noget vi skal være opmærksomme på, når vi indkøber kvier.  Prisen for en gold kvie må være lavere end for en frugtbar kvie .

Det er registreret i chr-registret, så det er muligt at kontrollere det.  Vi ved dog ikke om, 493 er en tyrekvie.  Vi har ikke kode, så vi selv kan logge ind,  men det kunne være sjovt at få det tjekket.  Det har dog ingen betydning for kødets kvalitet.

Skulle 493 blive for nærgående, kan du få hende væk ved at lave en hurtig bevægelse en eller kraftig lyd, f.eks et klap, fægte med arme eller ben, så trækker hun sig tilbage.  Lader du dig overraske og mister balancen, skal du tænke mere på den hurtige bevægelse end på at komme op.  Hvis du er for længe om at komme op, tror jeg ikke, at hun kan modstå fristelsen for at give et nyt puf.

Kan du ikke hurtigt komme op og finde balancen, er det bedste råd at lægge dig fladt ned.  Så er der ikke noget at puffe til og dermed ikke sjovt længere. Og du behøver ikke frygte, at hun træder på dig.   Når det ikke er kvien der er under pres, har den helt styr på, hvor den sætter benene.

 

490  og 496  er et par rolige og harmoniske kvier.  De er nysgerrige og kommer hen og snuser, men jeg har endnu ikke fået lov til at klø dem. Men det kommer.

2014-05-24 17.01.06

 

2014-05-24 17.04.13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis vi skulle på dyrskue, var det 813 der skulle med.  Hun er bare en flot ko.

 

2014-05-24 17.07.13

 

 

Og sådan ser det ud i engen lige nu, og nattergalen synger lystigt og smukt. Han holder til i krattet, som ses bagest i billedet

2014-05-24 17.22.03

One thought on “2490 og vores 4 andre kvier

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.